Lyssnar Google Home alltid på mig?

Under 2017 fick techjournalisten Artem Russakovskii en Google Home Mini att granska före lanseringen. Han upptäckte snart att den spelade in honom dygnet runt, utan ”OK Google” -ordet – och inspelningen laddades upp direkt till Googles molnservrar.

Det är ingen hemlighet: användningen av en smart hemanordning kostar privatlivet – eller åtminstone hur mycket av våra personuppgifter vi är villiga att byta ut för den obestridliga bekvämligheten som dessa enheter ger till våra livliga liv.

I Russakovskiis fall visade sig Google Home Minis ständiga övervakning var ett fel och Google vidtog omedelbart åtgärder för att korrigera problemet med både en mjukvaru- och hårdvaruuppdatering – men det låter en sjunkande oro kring enhetens integritet och säkerhet.

Lyssnar Google på mig?

Det korta svaret är ja. Google Home lyssnar alltid – vilket kan vara en överraskning, men det är så enheten fungerar.

På hårdvarunivå lagrar högtalaren lokalt en ström av ljud så att den på lämpligt sätt kan svara på väckningsordet (OK, Google eller Hej, Google) när den behöver.

Dessa omgivande inspelningar laddas bara upp till Googles molnservrar när väckningsordet sägs. Ljudet bearbetas sedan i molnet och returneras sedan till enheten för att leverera ett resultat eller svar på vad som ställs. Enligt Googles datasäkerhet och integritet på Google Home lyssnar enheten i några sekunder åt gången, i vad den kallar utdrag för hotword – men dessa utdrag raderas om det inte tar upp hotordet.

På den större servicenivån används dessa inspelningar för att förbättra, som Google säger i sina röst- och aktivitetsbehörigheter, “Denna information hjälper Google att ge dig mer personliga upplevelser i Googles tjänster, som förbättrad tal- och ljudigenkänning, både på och utanför Google ”.

Kan jag ta bort ljudklippen från Google Home cloud?

Svar ja, det är möjligt. Även om det är förståeligt att vara misstänksam gentemot big data-företag, är Google mestadels transparent när det gäller åtkomst och radering av dina inspelningar.

För att se varje inspelning av dina röstaktiverade kommandon hittills, gå till avsnittet Min aktivitet på ditt Google-konto, där du borde kunna radera enskilda frågor.

  • 1 Öppna Google Home appen
  • 2. Tryck på din profil
  • 3. Gå in i inställningar
  • 4. Tryck på “Din data i Google assistent”

Här kan du sedan ta bort och rensa inspelade kommandon.

Prenumerera på vår blogg

Få senaste nyheterna och bli inspirerad först

fler inlägg om smarta hem

Dela inlägget med vänner

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email